“Unuttuk.
Unuttukça yeniden yaşadık.
Yaşadıkça yeniden unuttuk.”
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet, savaş ve barış üzerine, gerçekler ve hayaller üzerine bir feminist tragedya. Oyunda “zamanın içinde zaman boyunca yolculuk yapan” Troyalı Kadınlar Korosu, savaşı kadınların gözünden anlatıyor ve barış hayallerine ulaşabilmek için Kayıp Tablet’in peşine düşüyor.
Troya savaşını konu alan Homeros’un İlyada destanının ölümsüz dizeleri birçok tragedya yazarına ilham verir; yüzyıllar boyunca Troya hakkında yeni hikayeler, rivayetler ve efsaneler yaratılır. On yıl sürdüğüne inanılan bu savaş hakkında söylenmemiş sözleri ve anlatılmayan hikayeleri, bu feminist tragedyada Tiyatro Boyalı Kuş, tarihin tanığı Troyalı Kadınlar Korosu aracılığı ile seyirciyle buluşturuyor.
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet, yaşadığımız coğrafyanın efsanelerinden yola çıkarak, bu efsanelerin içinden “yeni” bir efsane yaratmayı hedefliyor: Sümer ve Babil Yaradılış efsaneleri, Yunan mitolojisi, Homeros’un destanları, Evripidis ve Sofoklis’in ve kuşkusuz Shakespeare’in tragedyaları bu metnin ana esin kaynakları.
Troyalı Kadınlar Korosu ya da Kayıp Tablet tam da içinde yaşamakta olduğumuz bu coğrafyanın hiç eksilmeyen savaşını, şiddetini, acılarını ve göçlerini anlatırken; bu coğrafyanın kadim hikayeleri, bilge kadınları ve Amazonları ile birlikte barış çağrımıza yoldaş oluyor; savaşı anlatırken barışı aramanın ve bulmanın yollarını araştırıyor.
Prömiyer Tarihi: 19 Aralık 2017, Tatavla Sahne, Cihangir, İstanbul
Oynandığı yer: Tatavla Sahne, Cihangir, İstanbul
Metin ve Reji: Jale Karabekir
Dramaturji: Nelin Dükkancı Yaman
Koreografi: Gökmen Kasabalı
Oynayanlar: Burcu Sövmen, Gül Ersürmeli Yılmaz, Kübra Ayçiçek, Sinem Pektaş, Şengül Özdemir
Görsel Tasarım: Cihat Demirtaş