Mekâna Özgü Performans

Feminist yazar Caryl Churchill’in Seni Seviyorum Diyecek kadar Sarhoş? adlı oyunu, Royal Court (Londra), Schaubühne (Berlin), Public Theater (New York) ve Forum Theater (Washington) topluluklarından sonra Tiyatro Boyalı Kuş (İstanbul) tarafından dünyadaki beşinci sahne yorumu olarak mekâna özgü bir performans olarak seyirciyle buluştu.

Seni Seviyorum Diyecek kadar Sarhoş?, İngiltere ve Amerika ilişkisini anlatırken farklı biçemi ve diliyle seyirciyi şaşırtacak bir yapı yaratıyor. Bu iki büyük gücün dünya politikasını nasıl yönlendirdiğini, Amerika’yı temsil eden Sam ile İngiltere’yi temsil eden Jack arasındaki aşk ilişkisi üzerinden anlatan Churchill, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rolleri, aşk, tutku ve şiddet eleştirisini de Sam ve Jack karakterleri üzerinden seyirciye farklı bir dilde anlatıyor.

Dünyamızı yöneten bu iki gücün ve erkin tutkulu ilişkisi, Churchill’in kaleminden bambaşka bir düzleme yöneliyor. Dünyamızı yöneten, dünyaya hükmeden bu erkler kendi çıkarlarına göre dünyamızı şekillendirirken, ilişkilerindeki inişler çıkışlar, tutku, aşk nelere işaret ediyor? Churchill ‘büyük resmin’ küçük izdüşümüne ışık tutuyor. Seni Seviyorum Diyecek kadar Sarhoş? bireyciliği, kapitalizmi, emperyalizmi, politikayı, demokrasiyi, özgürlüğü eleştirirken bunları tam da aşina olduğumuz bir ilişki modeli üzerinden, bir romantik ilişki kurgusu üzerinden ustalıkla aktarıyor. Tiyatro Boyalı Kuş ise Churchill’in bu eşsiz kurgusunu, mekâna özgü performansın olanaklarıyla seyircisine sunuyor.


Prömiyer Tarihi: 13 Ocak 2010, Rengahenk Sanat Evi, Gaf Tiyatro
Oynandığı yerler: Rengahenk Sanat Evi, Gaf Tiyatro


Yazan: Caryl Churchill
Reji:
Jale Karabekir
Müzik:
Murat Hasarı
Çeviri:
Cemile Çakır
Dramaturji:
Meral Harmancı, Nelin Dükkancı, Rahmet Uysal
Reji Asistanı:
Esra Çizmeci
Oynayanlar:
Fatih Gençkal, Murat Mahmut Yazıcıoğlu